Hlavní obsah

Teplý podzim pomáhá. Energií se v říjnu spotřebovalo nejméně za řadu let

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

S plným rozjezdem topné sezony spotřeba energií tradičně stoupla. Přesto je na množství spotřebované energie vidět, že lidé a podniky šetří. V meziročním srovnání je patrný propad.

Článek

Češi šetří energiemi i po nástupu topné sezony. Na nižší spotřebě se ale v říjnu podepsaly nejen vysoké ceny, které musí tuzemské domácnosti a firmy za elektřinu a plyn platit, ale také poměrně teplý podzim.

Podle společnosti Amper Meteo, která sleduje údaje o spotřebě elektřiny a plynu, je letošní říjen nejteplejší za posledních pět let. „Meziročně dokonce o 3 °C. Celková spotřeba plynu klesla o 27,1 procenta, ale po očištění o vliv počasí a Počerad (paroplynová elektrárna) dělá úspora již jen 11,5 procenta, což je výrazně méně než v září,“ říká analytik společnosti Amper Meteo Kamil Rajdl.

Z analýzy posledních měsíců vyplývá, že spotřeba plynu od března stále klesá. Nicméně v říjnu se s nástupem topné sezony logicky zvedla, a potvrdila tak trend patrný z předchozích let.

„Důvodem může být již začátek topné sezony, takže se meziroční rozdíly snížily k podobným číslům jako na jaře 2022. Celkově jsme od začátku roku spotřebovali meziročně o 19,4 procenta méně plynu, ale po očištění úspory činí 11,9 procenta,“ vysvětluje Rajdl změny ve spotřebě zemního plynu.

SPECIÁL: Jak zvládnout krizi

Vše na jednom místě: Máme pro vás kalkulačky, přehledné návody, energetickou poradnu, přehled všech dotací a odpovědi na další otázky, které vám pomohou snížit dopady zdražování.

Celková spotřeba plynu v říjnu činila 6443,1 GWh, což je o 3132,31 GWh více než v září a o 506,87 GWh méně než před rokem. Říjnová spotřeba plynu je tak nejnižší od roku 2019.

Kromě počasí má na nižší spotřebu plynu vliv také využívání alternativních paliv, k nimž se lidé a firmy uchylují kvůli stále dražšímu plynu i elektřině, ale i ze strachu, aby v zimě tyto komodity vůbec byly.

Ještě větší meziroční pokles je v uplynulém měsíci patrný u spotřeby elektřiny. „Ta byla v říjnu meziročně nižší o 7,1 procenta a po očištění o vliv počasí činí úspory 6,2 procenta,“ říká Rajdl. Oproti loňsku klesla říjnová spotřeba elektřiny z 6124 GWh na 5746 GWh.

V září byl zaznamenán druhý nejnižší pokles za poslední čtyři měsíce, kdy spotřeba elektřiny klesla o 2,5 procenta, ale při očištění o vliv počasí o 5,6 procenta.

„Důvodem může být také větší množství instalovaných nových střešních fotovoltaických elektráren,“ dodává analytik Amper Meteo.

Naopak poklesy v letních měsících jsou přisuzovány omezení používání klimatizace kvůli jejímu drahému provozu. V červenci klesla spotřeba elektřiny očištěná o vliv počasí o 3,7 procenta a v srpnu o 2,9 procenta.

Reklama

Doporučované